V novém mýtném systému je po týdnu zaregistrováno 38 tisíc vozidel, malí dopravci čekají na konec právních sporů

30. 09. 2019 |
Tlačová správa
|
Author
Myto cz

Praha, 30. září 2019 – V prvním týdnu po spuštění registrací do nového satelitního mýtného systému společnosti CzechToll bylo zaevidováno přibližně 38 tisíc vozidel od 4 tisíc dopravců. Vydáno nebo odesláno dopravcům byla prozatím tisícovka palubních jednotek. Jen minimum vozidel do systému registrovali menší dopravci, kteří chybně čekají na konec právních sporů kolem mýtného. 

Skoro 90 procent vozidel prozatím do systému zaregistrovali vydavatelé tankovacích karet a společnosti, které řeší dopravcům mýto na klíč. Tyto společnosti se na změnu mýtného systému připravují dlouhodobě, stejně jako velcí dopravci s desítkami vozidel. Největší komplikace očekává CzechToll u menších dopravců, kteří nyní po rozhodnutí ÚOHS z minulého týdne registrace takřka zastavili.

“Stav právní nejistoty kolem budoucnosti mýtného systému v Česku nám neprospívá. Namísto registrací řešíme dotazy dopravců, zda bude satelitní mýtný systém opravdu spuštěn a zda se mají registrovat. Rádi bychom ujistili dopravce stejně, jako to udělalo již Ministerstvo dopravy, že systém bude spuštěn podle plánu k 1. prosinci 2019 a co nejčasnější registrace je proto nutná,” uvedl Matej Okáli, CEO společnosti CzechToll. 

Registrace do nového systému odstartovaly v neděli 22. září 2019. Prozatím nejvíce registrací bylo provedeno online, jde o nejjednodušší cestu, jak vozidlo do systému zapsat. Obchodní místa na čerpacích stanicích jsou prozatím využívána jen minimálně. Dopravci, kteří preferují osobní kontakt, tak mají ideální šanci splnit svou povinnost registrace bez čekání právě nyní.

Dopravci se musí registrovat se do nového systému a vybavit vozidla palubními jednotkami nejpozději do dne startu nového mýtného systému, tj. do 1. prosince 2019. Podmínkou pro vyzvednutí, resp. zaslání nové palubní jednotky, je kromě registrace také složení vratné zálohy za palubní jednotku ve výši 2 468 korun. 

Registrace vozidel je možná na vice než 200 obchodních místech, na 15 vybraných pobočkách Hospodářské komory, prostřednictvím vydavatelů tankovacích karet nebo online na www.mytocz.eu. V případě online registrace obdrží dopravce novou palubní jednotku po úhradě vratné kauce poštou (zaslání zdarma platí při odeslání v rámci České republiky, do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko). 

Kompletní Informace o novém mýtném systému získají dopravci na webu www.mytocz.eu nebo na non-stop zákaznické lince +420 243 243 243.