V České republice byla zahájena registrace vozidel a distribuce palubních jednotek do nového mýtného systému

25. 09. 2019 |
Tlačová správa
|
Author
Myto cz

Praha, 25. září 2019 – Společnost CzechToll zahájila v České republice registraci vozidel do nového elektronického mýtného systému. Dopravci jsou povinni registrovat se a vybavit vozidla novými palubními jednotkami nejpozději do 1. prosince 2019.  

“Výměna palubních jednotek a povinnost registrace je pravděpodobně největší komplikací, která dopravce čeká. Proto jsme nastavili proces registrace tak, aby byl pro dopravce co nejjednodušší. Rádi bychom je touto cestou požádali, aby nenechávali svou registraci do nového systému na poslední chvíli, ale využili více než dvouměsíční lhůty, během které mohou záležitosti kolem změny mýta vyřešit ještě před jeho startem,” řekl Matej Okáli, CEO společnosti CzechToll. 

Dopravci jsou povinni registrovat se do nového systému a vybavit vozidla palubními jednotkami nejpozději do dne startu nového mýtného systému, tj. do 1. prosince 2019. Podmínkou pro vyzvednutí, resp. zaslání nové palubní jednotky, je kromě registrace také složení vratné zálohy za palubní jednotku ve výši 2 468 korun. 

Registrovat se dopravci mohou od 22. září 2019 na vice než 200 obchodních místech, na 15 vybraných pobočkách Hospodářské komory, prostřednictvím vydavatelů tankovacích karet nebo online na www.mytocz.eu. V případě online registrace obdrží dopravce novou palubní jednotku poštou (zaslání zdarma platí při odeslání v rámci České republiky, do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko). 

Kompletní Informace o novém mýtném systému získají dopravci na webu www.mytocz.eu nebo na non-stop zákaznické lince +420 243 243 243.

Přehled klíčových termínů

22. září 2019

zahájení tzv. předregistrace – registrace vozidel a jejich provozovatelů do nového elektronického mýtného systému, distribuce nových palubních jednotek dopravcům, kteří se registrují; i po registraci musí být vozidlo vybaveno současnou palubní jednotkou pro starý systém, nová jednotka může být klidně ve vozidle (mýto se z ní neúčtuje)  

1. prosince 2019

start nového elektronického mýtného systému – dopravce má od tohoto data povinnost mít na zpoplatněných pozemních komunikacích vozidlo vybavené novou palubní jednotkou; stará palubní jednotka může být ve vozidle (mýto se z ní neúčtuje)

Základní principy fungování mýtného systému v České republice zůstávají i po přechodu na nový mýtný systém beze změn. Výše poplatku se odvíjí od typu vozidla a vzdálenosti ujeté po zpoplatněných komunikacích. Povinnost úhrady mýtného poplatku se vztahuje na minimálně čtyřstopá motorová vozidla s maximální povolenou hmotností přesahující 3,5 tuny.